COEXISTA

Skjermbilde 2015-07-07 kl. 11.25.01
For litt siden har jeg skaffet meg et tråd-armbånd som jeg har blitt utrolig glad i. Har tenkt å blogge om dette i en lang stund – men følte det var supert å blogge om nå i tråd med alt det fryktelige som har skjedd i løpet av helgen..
Armbåndet heter Coexista og er designet av Rikke Harsheim, Marianne Tefre og Nina Grünfeld. Historien bak smykket er helt rå. Det er Nina, som jeg traff for litt siden, som har laget en film og en bok som heter “Ninas barn”, som står bak smykket. Filmen gikk på NRK nylig og kan ses på www.nrk.no. Både filmen og boken handler om et jødisk barnehjem i Oslo under 2. verdenskrig. Faren til Nina var et av barna på dette barnehjemmet, og Nina er oppkalt etter hun som var bestyrerinne på hjemmet. Filmen fikk terningkast 5 i flere aviser og er helt rå i sin bruk av arkivfilm og nytt filmmateriale. En utrolig sterk historie som er vakkert fortalt. Når man ser den tenker man, hvorfor har jeg aldri hørt om denne delen av norsk krigshistorie før? Hvis du ikke har sett den, se den!
Det var mens Nina lagde filmen og boken “Ninas Barn” at hun kom på idéen om det veldedige smykket Coexista, som en reaksjon på terroren i vinter i Paris og København. Nina vil bekjempe ekstremisme, hat og rasisme mot og mellom jøder og muslimer (antisemittisme og islamofobi). Det vil jeg hjelpe henne med. Derfor bærer jeg nå det utrolig enkle, men meningsfulle armbåndet hennes med de tre symbolene korset for kristendommen, halvmånen Hilal for islam og Davidsstjernen for jødedommen. Symbolene er små og subtilt vakre med små sirkonstener. Du må nesten ha forstørrelsesglass for å se dem. Coexista passer for både jenter og gutter (i alle aldre, – jeg kjøpte dette til pappaen min i farsgave). Jeg digger at armbåndet appellerer til at jeg skal vise hva jeg mener, og at jeg tar et standpunkt. En annen kul effekt er at når jeg har det på meg, så setter det i gang interessante samtaler med venner og folk jeg møter. Det syns jeg er helt rått.
Og det kuleste av alt, du kan få det som fotlenke også. Gjett hva jeg skal skaffe meg til våren. Nå bærer jeg det på hånden og tar det aldri av. De japanske trådene er superkomfertable og tørker like fort som huden når jeg dusjer. Jeg valgte meg gull, men det kommer også i sølv. Dette blir årets julegave.
Les mer om det utrolig meningsfulle prosjektet til Nina og oppsøk nettbutikken til Coexista-armbåndet på www.coexista.com

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *